2012-06-14 16:24:03• hírek • Kocsis Zoltán

Ossian, Kalapács és Korpiklaani Szatmárnémetiben

Paksi Endre és az Ossian fotó: szatmar.ro archívum
Paksi Endre és az Ossian fotó: szatmar.ro archívum

Igazi ínyencségekkel várja idén is az érdeklődőket, a jó zene kedvelőit és a bulizni vágyókat Szatmárnémetiben a Nemzetközi Dzsessz- és Rockfesztivál is, számolt be Gheorghe Molnar és Maria Magdalena Matei, a szervező G.M. Zamfirescu Kulturális Központ vezetői.

Elsőként a VIII. Nemzetközi Dzsesszfesztiválra kerül sor június 21-23.-án. A Dinu Lipatti Filharmóniában 19.00 órától kezdődnek majd az előadások. A fellépők közül mindenképpen ki kell emelni a norvég-brit Meadow, a brit Portico Quartet és a lengyel Adam Baldych Quintet együtteseket. Rajtuk kívül fellép még a magyarországi Djabe, valamint a Jazzapela és a June Trip.

A dzsesszfesztivál idején a filharmónia előterében megtekinthető lesz Robert Costea Sea of Tranquility című fotókiállítása is. A fesztiválra a napi belépőjegy 20 lejbe, a három napos jegy pedig 45 lejbe kerül majd.

Neves, mit több, nemzetközileg ismert és elismert bandák lépnek majd fel július 6-7-én a VIII. Nemzetközi Rockfesztiválon is. A Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér melletti Repülőklub területén megrendezendő fesztivál vendégei között lesz többek között az Ossian, a Kalapács, a Korpiklaani, a Rage és a Decapitated is.

Az Ossian-t 1986-ban a Pokolgépből kilépő Paksi Endre alapította. A magyar hard rock és heavy metal egyik legismertebb és legnagyobb sikereket elért együttese az elmúlt két évtizedben húsz albumot, három válogatás- és két koncertlemezt adott ki. Nevükhöz olyan slágerek fűződnek, mint a Rock katonái, az Éjféli lány, az Öreg rocker, a Szenvedély, a Menetelés a vágóhídra, A szerelem országútján...és még folytathatnánk.

A Kalapács együttes

A másik magyarországi fellépő a Kalapács, amelynek frontembere, az a Kalapács József, aki 1980-ban megalapította a Pokolgépet, gyakorlatilag megteremtve ezzel a magyar heavy metalt. A Kalapácsot 2002-ben alapította meg, azóta hét albumot adtak ki, a legutóbbit idén „Poklok és Mennyek között " címmel.

Nemzetközi szinten a legismertebb fellépő talán a 2003-ban, a finnországi Lahtiban megalakuló Korpiklaani. A „vadak klánja" (ezt jelenti az együttes neve) az egyik legelismertebb folk-metalt játszó zenekar, eddig hét lemezt adtak ki. Számaikban elsősorban mitológiai motívumokat énekelnek meg.

Jóval nagyobb múlttal rendelkezik ugyanakkor a Rage. Az együttes 1986-ban alakult és gyakorlatilag a német heavy metal egyik megteremtője, amelynek zenéjén erős powel-hatásokat is fel lehet fedezni. Nem kevesebb, mint 21 album fűződik eddig a nevükhöz.

Végül mindenképpen meg kell még említeni a lengyel Decapitated zenekart. Az 1996-ban alakult banda tech-death (technikai elemekkel színesített death) metalt vagy mások által progresszív death-metalt játszik.

Rajtuk kívül fellép majd az Altar, a Psychosymphony, a Bucovina, a White Walls, a Gothic, a The Unknown Scar, a Warchant és a Hungry for Heaven. A műsort színesíti majd a Focul Viu és a Black River Bleus Band folk és blues előadása, továbbá a motorkerékpár-szépségverseny és a rockfesztivál szépe verseny.

A kétnapos fesztiválra a beugró 45 lej, a napi jegy pedig 25 lej lesz. A két fesztivállal kapcsolatos további híreket, újdonságokat a casazamfirescu.com és a samfest.ro oldalakon találtok majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: